Okres jesienno-zimowy przynosi ze sobą wiele smacznych potraw oraz napojów, a wśród nich znajduje się m.in. grzane wino. To rozgrzewający trunek o korzennym aromacie, szczególnie popularny w czasie przedświątecznym i na świątecznych jarmarkach. Czasem też nachodzi nas ochota na samodzielne przygotowanie grzanego wina w domu. Dodatek takich przypraw, jak: goździki, imbir, anyż, cynamon czy pomarańcze sprawia, że napój nabiera charakterystycznego, wyjątkowego smaku. Można nawet powiedzieć, że grzaniec jest integralną częścią przygotowań do Bożego Narodzenia. Delektowanie się trunkiem w atmosferze zbliżających się świąt jest czymś, na co czekamy cały rok. Okazuje się jednak, że to nie wszystko, ponieważ grzane wino może także pochwalić się właściwościami zdrowotnymi.
Grzane wino, czyli nie tylko przyjemność, ale także zdrowie
Picie grzanego wina to prawdziwa przyjemność dla naszej duszy i sposób celebrowania zbliżających się świąt. Nie wszyscy wiedzą natomiast, że ten rodzaj trunku może przynosić wiele korzyści dla ludzkiego zdrowia. Szczególną rolę odgrywają tutaj białe, różowe i czerwone owoce podlegające fermentacji. Już samo czerwone wino cieszy się właściwościami zdrowotnymi, które są potwierdzone przez naukowców. Zawiera ono cenne polifenole, a w tym resweratrol będący silnym antyoksydantem. Związki te wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, naczyniowego oraz wpływają na obniżenie złego cholesterolu. Oprócz tego resweratrol wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi i może opóźniać procesy starzenia się komórek. Podgrzanie czerwonego wina z odpowiednimi dodatkami wzmaga wszystkie te cechy, dlatego tak dobrze wpływa na zdrowie organizmu. Jednocześnie jednak trzeba mieć na uwadze umiar w spożyciu grzańca – tak jak każdy inny alkohol może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układów oraz uzależnienia. Wówczas efekt konsumowania napoju staje się odwrotny do zamierzonego.
Grzane wino pomaga na przeziębienie
Grzane wino to przede wszystkim skuteczny środek walki z przeziębieniem. Jak to możliwe? Głownie ze względu na jego właściwości rozgrzewające. W chłodne dni tak przygotowany napój pomaga szybko podnieść temperaturę ciała. Alkohol natychmiastowo rozszerza naczynia krwionośne, a dodane przyprawy działają pobudzająco na krążenie. Cynamon jest również znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i może pomóc w zwalczaniu infekcji oraz wzmocnieniu układu odpornościowego. Podobnym działaniem charakteryzuje się imbir, szczególnie ceniony w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu. Nie bez znaczenia pozostają tutaj goździki, pomarańcza oraz anyż. Każdy dodatek dokłada swoją “cegiełkę” w budowaniu odporności, tym samym sprawiając, że grzane wino to świetne lekarstwo na przeziębienie. Niekiedy sięga się tutaj także po olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości termogenicznych. Oznacza to, że również szybko ogrzewają, a dodatkowo pomagają udrażniać nasze drogi oddechowe. Wdychanie gorących oparów grzańca przynosi prawdziwą ulgę w chorobie.
Grzane wino na wzmocnienie serca
Nie wiele osób też wie, że grzane wino doskonale wpływa na kondycję naszego serca. Regularne picie grzańca w małych ilościach może je znacznie wzmocnić, wpływając pozytywnie na wyniki badań morfologicznych. Naturalne antyoksydanty zawarte w składnikach trunku wspierają zdrowie układu krążenia, przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu. To z kolei ogranicza ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych w kanałach krwionośnych, a w związku z tym rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż cynamon pomaga regulować ciśnienie krwi i posiada właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Goździki z kolei, bogate w eugenol, wspomagają pracę serca i mogą redukować stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników ryzyka chorób serca. Imbir również wspomaga krążenie, pozytywnie wpływając na kondycję naszego najważniejszego mięśnia w organizmie.
Nie zapominajmy jednak, że w kwestii ludzkiego zdrowia niezastąpiony jest codzienny, treściwy sen. Tutaj z kolei kluczową rolę pełni wygodny materac. Pod tym linkiem: abcsnu.pl/43-materace-naturalne-i-ekologiczne oraz w Dąbrowa Górnicza znajdziemy wiele świetnych modeli dla zdrowego wypoczynku.
Grzane wino na opóźnienie procesów starzenia
Czerwone wino bogate w antyoksydanty od zawsze jest również znane jako silny zawodnik w kwestii opóźniania procesów starzenia. Tym samym podobnym działaniem wykazuje się popularny grzaniec, który swoją pozycję umacniania dodatkiem wielu zdrowotnych przypraw. Wszystkie substancje są cenione ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, pomagających w neutralizowaniu wolnych rodników. Te z kolei odpowiadają za starzenie się komórek, ich uszkodzenie, co zauważamy w postaci zmarszczek, utraty elastyczności skóry oraz ogólnego zaniku młodzieńczego wyglądu. Niektóre dodatki, np. goździki, są także bogate w witaminę C istotną w hamowaniu procesów starzenia. Pozwala ona na dłużej zachować promienną skórę, pozbawioną przebarwień oraz innych niedoskonałości. Młodemu wyglądowi sprzyja również efektywne krążenie krwi, które, jak już doskonale wiemy, możemy poprawić, regularnie sięgając po kubek grzanego wina.
Kiedy grzane wino może być niewskazane?
Picie grzanego wina przynosi korzyści zdrowotne, ale tylko pod pewnymi warunkami. W pierwszej kolejności musi być zachowany umiar jego spożycia, tak jak w przypadku każdego innego alkoholu. Przesadzając z konsumpcją grzańca, szybciej nabawimy się problemów zdrowotnych, aniżeli lepiej zadbamy o swój organizm. Z racji, że jest to wysokoprocentowy napój, nie powinny go również spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem czy innymi schorzeniami kardiologicznymi. Alkohol może podnosić ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko zaburzeń rytmu serca. Grzane wino zawiera często także cukry, które są niebezpieczne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Przeciwskazaniem do picia grzańca są też niestety niektóre leki: antybiotyki, środki uspokajające czy leki antydepresyjne. W takich przypadkach warto rozważyć bezalkoholową wersję grzanego wina, przygotowaną na bazie soku winogronowego z korzennymi przyprawami. Zapewnia podobny, rozgrzewający aromat, nie narażając naszego organizmu na komplikacje zdrowotne.
Liczne właściwości zdrowotne grzańca wynikają z zastosowania czerwonego wina oraz naturalnych dodatków, takich jak imbir, cynamon czy goździki. Tak przygotowany napój faktycznie może wspierać naszą odporność i być skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem oraz objawami grypy. Kluczem jednak jest to, aby spożywać grzane wino z umiarem i świadomością, że choć ma potencjalne korzyści, w nadmiarze wpływa negatywnie na ludzkie zdrowie.
Przeczytaj także: Sennik – Symbolika snów